Miben segíthetünk?

Az autizmus vizsgálata a hajszövet elemzés tükrében

Az utóbbi hónapokban egyre több spektrumzavaros gyermek szülei keresik meg a Hajlabort, segítséget kérve az autisztikus tünetek mögött rejlő esetleges ásványianyag hiányok, illetve mérgező fém szintek vizsgálatában. Ebben a cikkben az érintetteknek szeretném összefoglalni, hogy a hajanalízis az autizmus kialakulását befolyásoló testkémiai folyamatok milyen eltéréseire világíthat rá.

Az autizmus spektrum zavar (ASD) olyan komplex idegfejlődési rendellenességek csoportja, amelyek az enyhétől a súlyosig terjedő különböző viselkedésminta formákkal jellemezhető. Egyes spektrumzavaros személyek általában a mindennapi életben jól funkcionálnak, míg mások teljes fogyatékosságban szenvednek.

A becslések szerint világszerte jelenleg átlagosan 160 gyermek közül 1 spektrumzavaros. Az adatok országonként vizsgálva nagy eltéréseket mutatnak (ld. 1.sz. táblázat). Az elmúlt 50 év epidemiológiai tanulmányai alapján az ASD előfordulása globálisan növekszik.

 

Ország Autizmussal diagnosztizált személyek száma (2017)
Lengyelország 3333-ból 1 10000-ből 3
Taiwan 2000-ből 1 10000-ből 5
Kína 435-ből 1 10000-ből 23
Németország 263-ból 1 10000-ből 38
Hollandia 208-ból 1 10000-ből 48
Norvégia 196-ból 1 10000-ből 51
Finnország 185-ből 1 10000-ből 54
Észtország 167-ből 1 10000-ből 60
Belgium 167-ből 1 10000-ből 60
Szingapúr 149-ből 1 10000-ből 67
Dánia 145-ből 1 10000-ből 69
Kanada 94-ből 1 10000-ből 106
Svájc 69-ből 1 10000-ből 145
Írország 65-ből 1 10000-ből 153
Japán 55-ből 1 10000-ből 181
USA 45-ből 1 10000-ből 222
Dél-Korea 38-ből 1 10000-ből 263
Hong Kong 27-ből 1 10000-ből 372

 

  1. sz. táblázat

 

Ásványi anyag hiányok és autizmus

A hajszövet ásványi tesztelése a betegség kutatásának kiváló eszköze.

Egy az International Journal of Environmental Research and Public Health folyóiratban publikált tanulmányban (2013 Yasuda, M, Tsutsui, T. Assessment of Infantile Mineral Imbalances in Austism Spectrum Disorders (ASDs). In.J.Environ.Res.Public Hlth. Nov. 10(11) 60276043) 1967 nulla és tizenöt éves kor közötti autista gyermek hajanalízis leletét vizsgálták. Az eredmények a teljes vizsgált csoportban cink- és magnéziumhiányt mutattak ki, ami szignifikánsabb volt a 0-3 éves korú gyermekeknél. Egy másik, a Trace Elements laboratórium (TEI) által készített tanulmányban az összes korosztályt – beleértve a felnőtteket is – vizsgálták, és abban alacsony magnéziumszintre való hajlamot is megállapítottak. A férfiak medián magnéziumszintje megközelítőleg hatvan százalékkal, míg a nőké ötven százalékkal volt az átlag alatt. Bár a cink szintet nem találták rendkívül alacsonynak, arra a következtetésre jutottak, hogy a cink/réz arány átlagosan a férfiaknál 8:1-ről 4,6-re, a nők esetében pedig 3,9-re csökkent, ami relatív cinkhiányt vagy megnövekedett cink-igényt jelent. Ezen kívül alacsony nátrium/kálium arányt, valamint alacsony kalcium/kálium arányt találtak mind a férfiaknál, mind a nőknél.

A TEI laboratórium autista és egészséges gyermekek hajszövet analízisének összehasonlítása során kimutatta, hogy az autistáknak szignifikánsan alacsonyabb volt a magnézium szint mellett a kalcium szintjük is. Kutatásaik arra is rávilágítottak, hogy a magnézium és a B6-vitamin hatékonyan alkalmazható az autizmusban szenvedő gyermekek gyógykezelése során.

Yasuda és munkatársai szerint az autista idegfejlődési rendellenességek szűrésének, becslésének, kezelésének és megelőzésének kritikus időpontja az úgynevezett “infantilis ablak”. Továbbá megállapításaik azt mutatják, hogy a kisgyermekkori cink- és magnéziumhiány és/vagy a mérgező fémterheltség kritikus lehet, és epigenetikus változásokat idézhet elő az autisztikus gyermekek génjeiben és az idegrendszeri fejlődés genetikai szabályozási mechanizmusaiban.

 

Toxikus fémek az agyban

Az autizmussal élő gyermekek agya kivétel nélkül nagy mennyiségű toxikus fémet tartalmaz. Ez a vitathatatlan tény szintén az autista gyermekek haj-elemzési kutatásain alapul.

Sok gyermekre az alábbi állapotok, illetve ezek kombinációi jellemzők:

A.) Kadmium vagy higany toxicitás. Ezek a fémek általában a legsúlyosabb autizmust idézik elő, általában súlyosan rendellenes viselkedési mintázatokkal, beszéd nélkül, szinte teljes visszavonulással a családtól és a társadalomtól. Ezt a legnehezebb korrigálni. Szerencsére nem ez a leggyakoribb helyzet.

B.) Mangán vagy alumínium toxicitás. Ezek lehetnek az autizmusban közrejátszó leggyakoribb fémek, amelyek mentális és viselkedési problémákat okoznak, de nem olyan szinten, mint a kadmium vagy a higany esetében. A mangán és alumínium toxicitást könnyebb korrigálni.

C.) Réz toxicitás. Ez is meglehetősen gyakori. Ez a típus hajlamos a leginkább az emésztőrendszeri problémákra. Az összes glutén (búza, rozs, zab és árpa), valamint minden kazein vagy tejtermék diétából történő eltávolítása meglehetősen drámai javulást eredményez. Ez a táplálkozási korlátozás azonban nem elegendő a teljes korrekcióhoz.

Minden autista gyermeknek nehézséget okoz a mérgező fémek eltávolítása. Ez olyan kulcsfontosságú tény az autizmussal kapcsolatban, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni. A mérgező fémek eltávolítása szükséges a súlyos állapot teljes visszafordításához.

Az ASD kutatása során kiderült, hogy az autista gyermekek 99%-a diszfunkcionális metallothionein metabolizmusban szenved. A metallothionein egy fehérje, amely megköti az olyan toxikus ásványi anyagokat, mint pl. a higany, és a réz, és lehetővé teszi a szervezet számára, hogy eliminálja azokat. Ha ez a kötőfehérje nem működik megfelelően, vagy ha nincs elég a szervezetben, akkor kevésbé képesek a mérgező fémek szállítására és eltávolítására.

 

Poor eliminator patterns – Rossz eliminációs minták

Az autizmusban szenvedő gyermekek ásványianyag-tesztjei gyakran rossz eliminációs mintákat mutatnak. Ezek nagyon alacsony mérgező fémszintek. Ezek a nagyon alacsony értékek azt mutatják, hogy a toxikus fém eltávolítása nehézségekbe ütközik.

A minta azt jelzi, hogy a toxikus fém elkülönült a szövetekben és nem lehet könnyen eltávolítani azt. Mivel nem lehet jól eltávolítani, minden esetben mérgező mennyiségben van jelen. A fém hajban mért nagyon alacsony szintje nem azt jelenti, hogy a vizsgált személynek nincs az a bizonyos elem a szervezetében. A „poor eliminator” minta akkor fordul elő, ha egy személy hajanalízis grafikonján 6 vagy annál több alacsony szintű toxikus fém mutatható ki. A minta minden mérgező fémre vonatkozik, beleértve az ólmot, a higanyt, a kadmiumot, az arzént, az alumíniumot és a nikkelt is.

A hajszövet ásványianyag-analízise (HTMA) egy megbízható szűrőeszköz az idegrendszeri fejlődési rendellenességek értékelésére és kezelésére.

A homeosztatikus egyensúly, illetve a test kémiai egyensúlyának újbóli létrehozása növeli a szervezetnek a nehézfémek természetes úton történő eltávolítására irányuló képességét. Egy nehézfém eltávolítása bonyolult folyamat, mely magában foglalja a fém fehérjékhez történő kötését, a raktározó szövetekből történő eltávolítást és a kiválasztó szervekhez történő elszállítást. A tápanyagegyensúly létrehozása javítja a test e feladatok elvégzésére irányuló képességét, és a méreganyagok könnyebb semlegesítését.

Harmund Mónika

 

Források:

https://www.focusforhealth.org/autism-rates-across-the-developed-world/

http://drlwilson.com/Articles/AUTISM.htm

http://traceelements.com/Docs/NewsletterJan-Feb2017.pdf