Miben segíthetünk?

Poszt-COVID szindróma és hajszövet analízis

A hajszövet analízis segíthet azonosítani a kezelési lehetőségeket a poszt-COVID-19 szindrómával küzdők számára

Sok COVID-19 fertőzött személynél hosszú Covid-betegség alakul ki, amely tünetegyüttes a fertőzést követően hónapokig, esetleg évekig is eltarthat. Néhány tünet közé tartozik az enyhe vagy rendkívüli fáradtság, csökkent edzéstűrés, agyi köd vagy koncentrálási képtelenség, bőrbetegségek, hajhullás, paresztézia, fejfájás, ízületi fájdalmak, íz- és szaglásváltozás, szédülés felálláskor és menstruációs rendellenességek nőknél. Ez nem a tünetek teljes listája, hanem a leggyakoribb tünetek rövid listája, amelyek függetlenek kortól, nemtől vagy rassztól. Egyes tanulmányok azonban arról számoltak be, hogy a nőknél gyakrabban alakul ki a szindróma.

Becslések szerint csupán az Egyesült Államokban húszmillió ember, illetve a világszerte COVID-19-cel diagnosztizáltak több mint a fele hosszan tartó COVID-tüneteket tapasztal, és jelenleg nincs olyan kezelés vagy teszt, amely ezt diagnosztizálná.

Bizonyos hajszövet analízis (HTMA) mintázatok összefüggenek a vírusérzékenységgel, és a vírusok is hozzájárulhatnak ezekhez az ásványi mintázatokhoz. A paraszimpatikus ásványi mintázat egy domináns sejtes immunaktivitáshoz kapcsolódik, amelyet vírusok válthatnak ki, és amely fokozott vírusérzékenységhez és a vírusfertőzések hosszú távú szövődményeihez vezethet. Amint azt az egyéneken és csoportokon végzett több évtizedes hajszövetelemzés tesztek során megfigyeltük, bizonyos ásványi mintázatok kapcsolódnak a folyamatban lévő és múltbeli vírusos állapotokhoz, mint amilyen például a súlyos influenza, mononukleózis, Epstein Barr vírus (EBV), citomegalovírus (CMV) stb.

A mintázat túlnyomórészt lassú anyagcsere típusú, jellemzően magas szöveti kalcium- és rézkoncentrációval, valamint alacsony cink-réz aránnyal. Sok betegre ezen állapotok után is jellemzőek a hosszú távú maradványhatások, és vizsgálati eredményeik az 1. ábrán látható tartós HTMA mintázatot mutatják fokozott és elhúzódó celluláris immunválasz mellett. Ez olyan autoimmun állapotokhoz vezethet, mint a Sjogren-szindróma, lupus, krónikus fáradtság szindróma (CFS), fibromyalgia, sclerosis multiplex, pajzsmirigy-rendellenességek és egyéb problémák. Sokan szenvedhetnek a vírus utáni fáradtság szindrómától (PVFS) hónapokkal-évekkel a vírusos állapotot követően. Az is ismert, hogy a kalcium fokozhatja a vírusos megnyilvánulásokat. A magas szöveti kalcium a nőknél sokkal gyakrabban megfigyelhető.

 

paraszimpatikus ásványianyag mintázat

 

A hosszú Covid-szindrómás esetekkel kapcsolatos tanulmányok hasonlóságokat találtak olyan autoimmun állapotokkal, mint a CFS, fibromyalgia stb. Azt is tudni kell, hogy a Long-Covid számos tünete hasonló a CFS-hez, ami annak tudható be, hogy a mögöttes alvó vírusok, mint például a CMV és az EBV aktivizálódnak és elszaporodnak egy másik vírus, például a COVID-19 egymásra kerülését követően.

Cinkhiány

Érdekes módon a cinkhiányhoz kapcsolódó néhány tünet, mint például az íz- és szaglás elvesztése, számos COVID-19-ben és hosszú COVID-ban szenvedő betegnél megfigyelhető. A körmökön megjelenő fehér foltok egy vírusos epizódot követően cinkhiánnyal járnak, bár erről nem számoltak be széles körben. A hajhullás egy másik betegség, amely a hosszú-Covidhoz kapcsolódik, és összefüggésbe hozható a cinkhiánnyal. Ezzel kapcsolatban meg kell említeni egy eset-kontroll vizsgálatot, amelyet androgén alopecia hajhullásban szenvedő nőkön végeztek. Annak ellenére, hogy ez egy genetikai eltérés, úgy gondolták, hogy az ásványi anyagok szerepet játszhatnak ebben az állapotban. A vizsgálat során az érintett nők szérumát, haj cinkét és vasát hasonlították össze egy nem érintett csoporttal. Az eredmények azt mutatták, hogy a szérum és a haj cink- és vasszintje jelentősen alacsonyabb volt a hajhullást tapasztaló nőknél, mint a kontrollcsoportban.

A cinkhiány segíthet megmagyarázni azokat a bőrbetegségeket is, amelyek a hosszú távú COVID során jelentkeznek. Vizsgálatot végeztek annak megállapítására, hogy található-e összefüggés a HTMA cinkszintje és az atópiás dermatitisz előfordulása között, és ha találtak összefüggést, az orális cink-kiegészítés hasznos lenne-e a betegségben szenvedők számára. A vizsgálatban ötvennyolc gyermek vett részt, köztük férfiak és nők, akiknél atópiás dermatitiszt diagnosztizáltak. Az átlagéletkor 6,2 év volt. Létrehoztak egy kontrollcsoportot is. A HTMA tanulmányok kimutatták, hogy az atópiás dermatitiszben szenvedő betegek cinkszintje jelentősen csökkent a kontrollokhoz képest. A cinkpótlást nyolc hétig folytatták, majd mindkét csoportot újraértékelték. Klinikai javulást figyeltek meg a cinkkel kiegészített csoportban, és a HTMA cinkszintje a normál értékekre emelkedett a kontrollokhoz képest.

Fáradtság, izomfáradtság és -fájdalom, agyköd

A long-Coviddal kapcsolatos tünetek közül sokkal több magyarázható a paraszimpatikus dominanciával kapcsolatos hajalanízis leletekkel. Például kialakulhat az autonóm neuroendokrin rendszer szabályozási zavara, beleértve a mellékvese-elégtelenséget, a hypothyreosist, a fokozott mellékpajzsmirigy- és csecsemőmirigy-aktivitást, valamint a magas inzulinszintet. Megállapították, hogy sok COVID-19-fertőzött megfelelt a poszturális ortosztatikus tachycardia szindróma (POTS) kritériumainak. A POTS tünetei közé tartozik a szédülés, az ájulás, a gyenge koncentráció, az agyi köd, a fáradtság, a rossz edzéstűrőképesség, a homályos látás, a remegés, a szívdobogásérzés és az émelygés. Ezek a tünetek a szimpatikus ág feletti fokozott paraszimpatikus dominanciával járnak.

A paraszimpatikus dominancia egy fokozott sejtes immunválaszhoz kapcsolódik, amely elnyomja a humorális immunválaszt. Az izomgyengeség és a rossz edzéstűrés sok tünete összefügghet az acetilkolinnal kapcsolatos neurotranszmitterek működési zavarával. Egyes autoimmun állapotok antitesteket termelhetnek az acetilkolin-nikotin receptorok ellen. Az alacsony nátrium- és kálium-visszatartással összefüggő mellékvese-elégtelenség a Na- és K-ATPáz-aktivitás megzavarásához vezethet, ami extrém fáradtsághoz, izomgyengeséghez és ízületi fájdalmakhoz vezethet, a sejtekben a kalcium felhalmozódásának további növekedése miatt. Egyes tanulmányok alacsony kortizolszintet találtak olyan betegeknél, akiknél hosszan tartó COVID-tünetek jelentkeztek.

Táplálkozási támogatás indikációi

Az 1. ábrán látható HTMA-mintázat alapján meghatározhatjuk a specifikus táplálkozási indikációkat, amelyek támogatóak lehetnek. Az emelkedett Ca/P arány azt jelzi, hogy több foszforra van szükség az étrendben. Az emelkedett Ca/Mg arány további magnézium- és magnézium-kofaktorok szükségességét jelezné. Annak ellenére, hogy maga a magnézium magas, a kalcium és a magnézium aránya fontos. A magas Ca/Mg mintázat a mellékpajzsmirigy dominanciájára utal, a magnéziumterápia pedig segít a mellékpajzsmirigy expressziójának csökkentésében, valamint segít megelőzni a további kalcium lerakódását a sejtekben és szövetekben, ezáltal csökkenti a vírusérzékenységet.

A cinkről ismert, hogy vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Az alacsony Zn/Cu arány alapján a cink és a cink-kofaktorok előnyösek lennének a felesleges réz csökkentésében. A szöveti réz hajlamos megemelkedni hosszan tartó vírusos állapotok során, és hozzájárul a lágyszövetek kalcium felhalmozódásához. Azok a táplálkozási tényezők, amelyek segítenek csökkenteni és növelni a felesleges szöveti réz mobilizációját, vírusellenesnek tekinthetők, mint például a C-, A-vitamin, a niacin, a cink és a molibdén. A megnövekedett szöveti rézszint az élesztőgombák és gombák érzékenységéhez is kapcsolódik, amelyeket ugyanazoknak a vírusellenes tápanyagoknak kell kezelniük. Az alacsony nátrium- és káliumszintet nem csak étrenddel kell kezelni, hanem a mellékvese támogatásával is, amely elősegíti a nátrium- és kálium-visszatartás javítását. Az alacsony nátrium- és káliumszint alacsony gyomorsavszintre utalhat, ami rossz fehérjeemésztéshez, helikobaktériumokhoz és a mikrobiom zavarához vezethet.

Ha klinikailag indokolt, természetesen más problémák megoldásával is foglalkozni kell, mint például a vérszegénység és a vércukorszint rendellenességek. Ezek magukban foglalják a vasterápiát, valamint a glükóz tolerancia faktorokat.

Ellenjavallatok

Az 1. ábrán látható HTMA-mintázat alapján bizonyos táplálkozási ellenjavallatok nyilvánvalóak, mint például a magas kalciumbevitel és a magas réztartalmú ételek, valamint a magas glikémiás indexű élelmiszerek kerülése. Annak ellenére, hogy az ilyen ásványianyag-mintázatú egyénekben gyakran találnak alacsony D-vitamint, és COVID-19 betegeknél is beszámoltak róla, a magas D-vitamin bevitel indokolatlan és ellenjavallt! Mivel a paraszimpatikus ásványianyag-mintázat fokozott mellékpajzsmirigy-expresszióval jár, a felesleges szöveti kalcium nagyrészt a csontból származik. Az alacsony D-vitamin szint védő adaptációnak tekinthető azáltal, hogy csökkenti a kalcium bélből való felszívódását, és ezáltal csökkenti a további szöveti kalcium lerakódását. Kutatásokban arról számoltak be, hogy a COVID-betegek alacsony D-vitamin szintje akut és szubakut vagy alacsony fokú gyulladásos állapotok következménye lehet. Megállapították, hogy a D-vitamin szintje azért alacsony, mivel negatív akut fázisú reagens.

Mivel a paraszimpatikus ásványi mintázat domináns sejtes immunválaszhoz kapcsolódik, amely autoimmun reakciót válthat ki, a csecsemőmirigy támogatását ki kell zárni.

Következtetés

A hajanalízis vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy az egyének ásványi mintázatai tükrözik a múltbeli és folyamatban lévő vírusos állapotokat, valamint a hosszú távú posztvírus hatásokat, például a vírus utáni fáradtság szindrómát. Ezeknek az ásványi mintáknak a figyelembe vételével célzott táplálkozási terápia nyújtható az érintettek számára.

 

Forrás: https://traceelements.com/Docs/NewsletterSeptember-October2022.pdf

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*