Miben segíthetünk?

Réz és neurológiai betegségek

Korábban már írtunk a rézzel kapcsolatos toxicitás negatív hatásairól. De mi van akkor, ha túl kevés réz van a szervezetünkben?

Az ásványi anyagok egyensúlyhiányát, különösen a cinkhez és a vashoz viszonyított réz hiányát különböző neurológiai rendellenességekhez kapcsolják. A réz alapvető fontosságú nyomelem, amely döntő szerepet játszik a központi idegrendszerben, beleértve a neurotranszmitter-szintézist, a mielinizációt és az antioxidáns védelmi mechanizmusokat.

Az egyik kulcsfontosságú antioxidáns enzim, amelynek aktiválásához rézre van szükség, a szuperoxid-dizmutáz (SOD). A SOD felelős a szervezetben lévő káros szabad gyökök semlegesítéséért, különösen a szuperoxid gyökért, amely oxidatív károsodást okozhat a sejtekben és szövetekben, beleértve az agyban lévőket is. A rézhiány miatt csökkent SOD-aktivitás fokozott oxidatív stresszhez vezethet, amely neurológiai zavarokkal és neurodegeneratív betegségekkel, például Alzheimer-kórral, Parkinson-kórral és amyotrófiás laterálszklerózissal (ALS) hozható összefüggésbe.

A réz- és cinktartalmú fehérjéket kódoló gének, például a réz transzporter ATP7A és a réz/cink-szuperoxid-dizmutáz (SOD1) gén mutációit különböző neurológiai rendellenességekkel hozták összefüggésbe. Ezek a mutációk megzavarhatják a réz homeosztázist és károsíthatják a rézfüggő enzimek működését, ami neurológiai működési zavarokhoz vezet.

Továbbá a cink- és vashiányhoz viszonyított rézhiány befolyásolhatja a fémionok egyensúlyát az agyban, ami neurotoxicitáshoz és neuronális károsodáshoz vezethet. A réz részt vesz más fémionok, például a cink és a vas egyensúlyának fenntartásában, és ennek az egyensúlynak a megváltozása hozzájárulhat az oxidatív stresszhez és a neurodegenerációhoz.

Összességében a réz megfelelő homeosztázisának fenntartása alapvető fontosságú a neurológiai egészség szempontjából, és a rézszint más ásványi anyagokhoz viszonyított egyensúlyhiánya hozzájárulhat a neurológiai rendellenességek patogeneziséhez. Ez aláhúzza a réz és más alapvető ásványi anyagok megfelelő bevitelének biztosítását kiegyensúlyozott étrenddel és szükség esetén megfelelő pótlással, különösen a neurológiai betegségek szempontjából veszélyeztetett egyének esetében.
A réz- és cinktartalmú szuperoxid-dizmutáz gén mutációi összefüggésbe hozhatók a “Lou Gehrig-kórral”. Nutr. Rev. 51,8, 1993.

 

Forrás: Trace Elements News Updates March 2024

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*