Miben segíthetünk?

Sportteljesítmény növelés természetes módon – a hajszövet analízis előnyei az élsportban

A magas színvonalú élsport olyan életforma, amelyben nemcsak a fizikai aktivitásnak van jelentősége, hanem a megfelelő regenerációnak, személyre szabott, kiegyensúlyozott sporttáplálkozásnak, folyadék-fogyasztásnak, valóban hatásos, tudományos alapossággal kidolgozott, ellenőrzött hatású táplálék-kiegészítőknek, vitaminoknak, ásványi anyagoknak. Nagyon fontos az olyan természetes kiegészítő módszerekkel történő sportteljesítmény növelés, amely teljes mértékben kizárja a nem megengedett eszközök használatát. Így elkerülhetők azok a káros következmények, amelyek egyébként várnak arra, aki a természet ellenére próbálja a teljesítményét fokozni.

A hajszövet analízis eredményein alapuló táplálkozási kiegyensúlyozó program több fontos szempontból is az amatőr és a profi sportolók javára válhat.

Előnyei közé soroljuk a sportteljesítmény növelést, fokozott erőnlétet és állóképességet, jobb mentális tisztaságot, a tudatosságot és a fókuszt, a sérülések és a kiégés megelőzését, a sérülésekből történő gyors és teljes felépülést, a testsúly jobb ellenőrzését, és a jobb általános egészségi állapotot.

A sportolók számára történő személyre szabott, egyéni diéta és a táplálék kiegészítés összeállításhoz nélkülözhetetlen segítséget ad a hajanalízis eredményeire épülő táplálkozási tanácsadás. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a hajanalízis élsportolók javára fordítható előnyeit.

1) ERŐ ÉS ÁLLÓKÉPESSÉG

Az oxidációs ráta kiegyensúlyozásával növelhető a sejtek energiatermelésének hatékonysága. A nagyon lassú vagy a nagyon gyors oxidációs ráta hasonló egy rossz gumikon futó autóhoz vagy kerékpárhoz, alacsony energiahatékonysággal működik. A különböző sportágak különböző anyagcsere-attribútumokat igényelnek. Például, egy gyors anyagcseréjű sportoló jó sprinter lehet. Azonban egy lassú anyagcseréjű sportoló gyakran hosszútávfutóként jobban teljesít.

A vas, réz, mangán, magnézium, króm, cink és egyéb ásványi anyagok közvetlenül érintettek a sejtenergia-termelésben. A megfelelő kombináció a kulcs. A felesleges toxikus fémek azonosítása és megszüntetése szintén elengedhetetlen az energia, a rugalmasság és az állóképesség maximalizálása érdekében.

A szénhidrát tolerancia stabilizálása szintén hozzájárul az állóképesség fejlesztéséhez. A tápanyag szintek – többek között a kalcium, magnézium, mangán, cink és króm – kiegyensúlyozása elengedhetetlen a megfelelő glükóz anyagcsere által történő tartósan magas szintű energia előállításához.

2) SZELLEMI FRISSESSÉG ÉS FÓKUSZ

A koordináció, a szellemi tisztaság, a tudatosság, az ítélőképesség és a gyors reakcióidő az összes sportteljesítmény legfontosabb feltétele. Az agy kémiai szerv, és a megfelelő működéséhez rengeteg tápanyag szükséges. Minden mérgező fém zavarja a központi idegrendszert, ami miatt csökkenhet a mentális működés. A sportolók biokémiai egyensúlyhiányának korrekciója minden esetben jobb mentális fókuszhoz és működéshez vezet.

Napjaink atlétikájának egyik fontos problémája a csapattagok viselkedése a pályán és a pályán kívül. A táplálkozás kiegyensúlyozása segíti növelni az érzelmi tisztaságot és stabilitást, ami a jobb hozzáálláshoz és viselkedéshez vezet.

3) JOBB EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT ÉS A KIÉGÉS ELKERÜLÉSE

A krónikus fáradtság és a kapcsolódó problémák gyakoriak a sportolók körében. A táplálkozási kiegyenlítő programok kiválóan alkalmasak a krónikus fáradtság és a kiégés megelőzésére, illetve korrekciójára.

A megfázás, influenza, tüdőgyulladás és más betegségek gyakran támadják meg a sportolókat, különösen azokat, akik sokat utaznak, és keményen edzenek. Az immunrendszer és a fertőzéseknek való ellenállás függ a kiegyensúlyozott testkémiától és a különböző létfontosságú tápanyagok szintjétől. A tápanyag szintek beállítása lehetővé teszi az egyensúlytalanságok monitoringját és korrekcióját még a megbetegedés előtt, így segít fenntartani a kiváló egészségi állapotot a felkészülési időszak alatt, valamint az utazások közben.

4) SÉRÜLÉSEK MEGELŐZÉSE

A tápanyag egyensúlyhiányok gyenge ízületeket, ínakat és ínszalagokat, túlzott gyulladást és izomszakadásokat okozhatnak. A tápanyag szintek kiegyensúlyozása segíthet elkerülni a sérüléseket és erősebb szalagokat eredményezhet. Segít csökkenteni az antibiotikumok és más gyógyszerek szükségességét az immunrendszer és az általános egészégi állapot javításával.

Minden évben számos állítólag egészséges profi sportoló hal meg hirtelen szívroham vagy stroke következtében. Ezek a tragikus halálesetek általában megjósolhatók a hajanalízis során kimutatható stressz mutatók megfelelően történő értelmezésével. Ezeket meg lehetne akadályozni étrendi változtatásokkal és a tápanyagok megfelelő pótlásával.

Ásványi anyag szint tesztelés és tápanyag beállítás nélkül a sportolók gyakran szükségtelen kockázatokat vállalnak és szenvedik el a következményeket. Szokásos vérvizsgálatokkal nem derülnek ki ezek az adatok.

5) GYORS FELÉPÜLÉS

A tápanyag szintek beállításának egyik leghatásosabb hasznosítása a törések, ficamok és egyéb sérülésekből történő gyógyulás felgyorsítása. Sok tápanyag – többek között a cink, mangán, réz, kalcium, magnézium és különböző vitaminok – szükségesek a sérülések gyógyulásához. Amikor ezeket a megfelelő mennyiségben és kombinációban adják, igazán hatásos eredményt lehet elérni.

Az alacsony nátrium/kálium arány vagy egy abnormális foszfor szint a túlzott fehérje lebontását vagy katabolizmust jeleznek. A krónikus katabolikus állapot ronthatja, vagy akár meg is akadályozhatja a sportsérülések normál gyógyulását.

6) SÚLYKONTROLL

Egyes sportolókat olyan makacs problémák gyötörnek, mint például az étel utáni sóvárgás és a súlykontroll. A tápanyag beállítás tudományos és személyre szabott módszert kínál e kérdés biztonságos és hatékony módon történő megközelítéséhez. A hajszövet analízis eredményei alapján beállított táplálkozási program segítséget nyújt mind a súlygyarapodásban és a fogyásban.

7) MEGFELELŐ TÁPLÁLÉK KIEGÉSZÍTÉS

A legtöbb sportoló különböző táplálékkiegészítőket szed, amelyek közül néhány hibás, és talán még veszélyes is. A hajelemzés nyújtotta tápanyagszint vizsgálat nagyon hasznos az étrend megfelelőségének értékelésében, és a testkémia serkentésének és kiegyensúlyozásának érdekében történő táplálékkiegészítők beállításában.

8) DOPPINGSZEREK VIZSGÁLATA

Napjainkban nagyon sok sportoló nem egészséges. Ez a túledzettség, rossz táplálkozás és gyógyszerek okozta stressznek, valamint a teljesítmény növelésére alkalmazott serkentő gyógynövények és az illegális vagy más doppingok használatának köszönhető.

A hajszövet analízist igen széles körben lehet alkalmazni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség új vezetése azt fontolgatja, hogy az eddig alkalmazott vizelet- és vérvizsgálat mellett új mintavételi módszerekkel is kutatnak doppingszerek után. Az egyik elképzelés szerint hajszálakat is analizálnak majd. A WADA a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal együtt indított új programot, erre hatmillió fontos (2,2 milliárd forint) alapot hoztak létre.

Amikor valaki doppingol, a szer a véráramba kerül, így jut azokhoz a szőrtüszőkhöz is, amiből a hajszálak nőnek. A növekedés közben a doppingszerek bomlási anyagai a hajszerkezetbe is beépülnek, emellett a hajszálat körbefogó verejték- és faggyúmirigyekben is kiválasztódnak. A haj idővonalként működik, attól függően, milyen hosszú, hónapokra visszamenőleg meg lehet állapítani, mikor mi került a sportoló szervezetébe.

Az általunk kínált hajelemzés során nem tesztelik a doppingszerek jelenlétét. Ám a WADA és a NOB fenti programja bizonyítja, hogy a hajszövet analízisnek helye van a sportban is.

AZ ELEMZÉSRŐL

Egy körültekintően levett hajminta elemzése rendkívüli módon pontos. A kifinomult laboratóriumi eszközök és szoftverek lehetővé teszik a széles körű minőség-ellenőrzést. A hajszövet analízis induktív csatolású plazma-tömegspektrometria (ICP-MS) módszerrel történik. A Hajlabor (BUDALAB, LLC) a texasi Trace Elements, Inc. (TEI) laboratórium exkluzív disztribútora. A TEI kifejezetten a hajminták analizálására szakosodott, évente több, mint 50 ezer hajmintát elemez. 1984 óta a Trace Elements független hajszövet analízis szolgáltatóként és anyagcsere-segítő táplálékkiegészítő termék előállítóként a világ egyik vezető, orvosok és egészségügyi szakemberek által nemzetközileg elismert kutatólaboratóriuma. A Trace Elements több, mint 46 országban segíti szakemberek ezreinek munkáját az egészségügy minden területén.

A hajszövet analízis megmutat minden információt a testben fellelhető összes ásványi anyagról, vitaminokról. Több hónapra visszamenően, tartalmazza az építő ásványi anyagokat és a mérgező anyagokat egyaránt. Olyan, mint egy információgyűjtő kis doboz, amelyik velünk marad akár hónapokig is.

A hajszövet analízis elemzi az építő ásványi anyagok, vitaminok és a mérgező minerálok mennyiségét. A 3–6 havonta újra elvégzett teszt képes megmutatni, aktuálisan melyikből mennyi vitamin, ásványi anyag szükséges a vizsgált sportoló számára a sportteljesítmény fokozása és az optimális teljesítmény elérése érdekében.

Források:

www.hajlabor.hu

http://drlwilson.com

http://index.hu/sport/2014/01/03/doppingminta_hajbol/