Miben segíthetünk?

Pajzsmirigy alulműködés hajanalízissel megállapítva, míg pajzsmirigy túlműködés jele a vérben? Hogy is van ez?

A pajzsmirigy vértesztek a keringő hormonok mennyiségét mérik. Általánosságban úgy ítélik meg, hogy ha ezek szintje normális, akkor az ember pajzsmirigy működése normális. Viszont nagyon sokszor előfordul, hogy a szérumból megállapított pajzsmirigy profilok nem mindig pontosak.

A probléma az, hogy a hormonoknak be kell jutniuk a sejtekbe és ott át kell alakulniuk, mielőtt hasznosulnak. Hormon receptorok jelenléte szükséges ahhoz, hogy a hormonok működhessenek.

A hajelemzés a hormonok celluláris hatékonyságát értékeli. Ezért gyakran a vér- illetve haj teszt eredménye eltérő. Mindkét teszt eredményéből következtetéseket lehet levonni. A hajanalízis egy tisztább képet adhat a mirigyek tényleges aktivitásáról.

A pajzsmirigy alulműködés kimutatására leggyakrabban a vérvizsgálat módszerét használják. A tesztek a T3 és T4 keringő hormon szintjét mérik. A TSH teszt a hipofízis pajzsmirigy-stimuláló hormon mennyiségét méri, ami viszont a T3 és T4 előállítást jelzi.

A vérvizsgálattal az a probléma, hogy olyan eredményt is mutathat, hogy a vérben keringő hormonok mennyisége normális, vagy akár magas, de eközben a pajzsmirigy működése a sejtek szintjén mégis elégtelen. Ez nagyon gyakran előfordul. Például a sejtek megnövekedett kalcium szintje stabilizálja a sejtmembránt, és rontja a pajzsmirigy hormon sejtmembránon keresztül történő transzportját. Más esetekben az alacsony kálium szint rontja a pajzsmirigy hormon aktivitását a sejtek szintjén. Egyéb anyagcsere-rendellenességek is káros hatással lehetnek a pajzsmirigy hormon sejtek szintjén történő aktivitásra.

Néhány esetben a szervezet emeli a pajzsmirigy hormon szintjét annak érdekében, hogy megpróbálja kompenzálni a sejtmembránon keresztüli elégtelen transzportot. Ezekben az esetekben még a pajzsmirigy túlműködés tünetei is felléphetnek, mint amilyen például a szorongás vagy kimerültség.

Amennyiben szeretné ellenőrizni pajzsmirigye működését és a hormonok sejtszinten történő aktivitását, végeztesse el hajszövet analízisét MOST.