Miben segíthetünk?

Ételallergia diagnosztizálása hajszövet elemzéssel – Allergia vizsgálat és az allergia kiváltó okának megszűntetése hajszövet analízis segítségével – 2. rész

Az allergiákról szóló háromrészes cikksorozatunk második részében a hajszövet analízis segítségével kimutatható ételallergiákat mutatjuk be.

Napjainkban az élelmiszer allergia vagy ételérzékenység az egyéb allergiás tünetek mellett egyre gyakoribb probléma. Egyes személyek esetében bizonyos ételek intoleráns vagy allergiaszerű tüneteket válthatnak ki. Bizonyos ételek fogyasztása az arra érzékenyeknél különféle reakciókat eredményezhet. Ilyen például többek között a fáradtság, bágyadtság, továbbá a viszketés és a kiütések, a migrénes fejfájás és a gyulladásos fájdalom.

Az ételérzékenység kialakulhat a biokémiai (táplálkozási) egyensúly felborulása miatt, és fokozhatja a stressz, a szervezet telítettsége és a gyógyszerek. A táplálkozás egyensúlyát tovább ronthatja az egyhangú étrend – ha például az ételeknek csak egy bizonyos csoportját fogyasztjuk nap, mint nap. Gyakran előfordul, hogy a szóbanforgó személy ellenállhatatlan vágyat érez arra az ételre, amire leginkább érzékeny, és napjában többször fogyasztja azt vagy hasonló típusú ételeket.

Az ételallergia kialakulásában számos biokémiai tényező játszik szerepet.

Az ételek ásványi anyag tartalma

Egyes élelmiszerek bizonyos ásványianyag- vagy mérgező fém tartalma magas, és ha ezen anyagok szintje már eleve túl magas a test szöveteiben, vagy amelyek valamilyen okból kifolyólag káros változást okoznak a szervezet biokémiájában, allergiás reakció lép fel az étel fogyasztásakor. Ez a koncepció magyarázza meg azt, hogy egy személy miért allergiás valamelyik ételre, míg egy másik személy más élelmiszerekre érzékeny. Minél labilisabb a testkémia egyensúlya, az élelmiszer érzékenység annál erősebb lesz.

Például az avokádó zsír- és réz tartalma magas. Egy lassú anyagcseréjű, emelkedett réz szintű személy réz toxicitási problémái általában rosszabbodnak további réz és zsír bevitel esetén, amely az avokádó fogyasztásakor allergiás mellékhatással járhat.

A fehérjében gazdag ételek fogyasztása súlyosbítja az élelmiszer allergiát a gyors anyagcseréjű személyeknél, mivel a magas fehérjetartalmú étrend csökkenti a kalcium és a magnézium szintet, lehetővé téve a fokozott hisztamin felszabadulást.

A tejtermékek is képesek allergiás reakció kiváltására, de nem csak azért, mert a tejcukrot egyesek nem tudják tolerálni, hanem főleg a magas zsír- és kalcium tartalma miatt. Mivel a tej hírhedten alacsony magnéziumban, gyakori, hogy kalciumhiányt idéz elő a fogyasztása a két elem egymásra gyakorolt hatása miatt.

A gabonák gyakran okoznak allergiát a gyors anyagcseréjű személyeknek, mivel a fitát tartalmuk kalcium, magnézium és cink veszteséget idéz elő.

A borok és a sörök allergiát okozhatnak, mert magas a réz, vas és/vagy élesztőgomba tartalmuk.

A cukortartalmú ételek (a gyümölcsöket is beleértve) szintén kiválthatnak allergiás reakciókat a réz biohasznosulásának gátlásával, ezáltal lehetővé téve a bélrendszerben az élesztő fokozott felhalmozódását.

 ételallergia étel intolerancia

Kémiai adalékanyagok az élelmiszerekben

Az ásványi anyagok nem az egyedüli olyan élelmiszer komponensek, amelyek károsan befolyásolhatják a testkémiát. Adalékanyagokat, tartósítószereket, színezékeket, aromákat, növényvédő szereket és több száz más mérgező anyagot adnak az ételeinkhez. Érzékeny egyéneknél ezek az anyagok számos mellékhatást válthatnak ki, ami felboríthatja a létfontosságú ásványi anyagok egyensúlyát.

Emésztési problémák

Gyakran ételallergia léphet fel, ha az elfogyasztott fehérje tartalmú élelmiszerek lebontása nem megfelelő. A hiányos fehérje lebontás tökéletlenül emésztett peptidek és polipeptidek felszívódását eredményezi. Ezek a fehérjemolekulák allergénekként működhetnek. Egy másik ezzel kapcsolatos problémára utal az áteresztő bél szindróma. A cink és más alapvető, a bélfal integritásának fenntartásához szükséges tápanyagok hiánya miatt a mérgező anyagok a belekből a véráramba szivárognak.

Májelégtelenség

Élelmiszer allergia akkor is kialakulhat, ha bizonyos élelmiszerekben megtalálható toxikus anyagokat a máj nem tudja méregteleníteni. Ezek az anyagok lehetnek természetben előforduló vagy mesterséges toxinok. Réz toxicitás, lassú oxidáció és nehézfém mérgezés befolyásolja a máj méregtelenítő képességét.

Táplálékkiegészítők és allergiák

A helytelen táplálékkiegészítés a test kémiai egyensúlyának felborításával allergiás reakciókat okoz. Két gyakori példa van: nagy dózisú B-vitamin komplex fogyasztása gyors anyagcsere esetén illetve réz szedése lassú anyagcseréjű személyeknél. Mindkét tápanyag súlyos reakciókat okozhat, mert ezek helytelen kiegészítők e személyek részére.

Ha a kiegészítő tartalmaz elegendő tápanyagot ahhoz, hogy pozitívan befolyásolja a testkémiát, akkor is befolyásolhatja károsan azt úgy, hogy a kiegészítőt fogyasztó személy érzékenyen reagál a mérgező anyagokra. Sokak energia szintje annyira lemerült, hogy többet nem lép fel náluk allergiás reakció. Viszont ahogy az energia szint emelkedik, az allergia visszatérése a gyógyulás jele lehet, mutatva, hogy a szervezet képes pozitívan reagálni a mérgező anyagok jelenlétére. Sajnos a tünetek fellángolását gyakran összetévesztik a romló egészségi állapottal, ahelyett, hogy örülnének a szervezet jobb reakcióképességének.

Amennyiben Ön is ételérzékenységtől vagy ételallergiától szenved, tesztelje le ásványianyag- és toxin szintjeit hajszövet analízis segítségével. A hajelemzés lelet pontosan kimutatja, hogy mely ételekre érzékeny a saját biokémiai profilja alapján, illetve a laboratórium orvosai ajánlásokat tesznek arra vonatkozólag, hogy az egészséghez elengedhetetlen ásványianyag egyensúly visszaállításához milyen vitaminokat illetve ásványi anyagokat kell fogyasztania, illetve milyen személyre szabott diétát kell követnie. A hajszövet analízis módszerének segítségével ezáltal kiküszöbölhető az ételallergia, és így újra élvezettel fogyaszthatja a korábban tiltott ételeket.

 

Tegye meg Ön is az első lépést egészségéért! Rendelje meg hajszövet elemzését MOST!

 

Forrás:

www.arltma.com

www.hajszovetelemzes.hu