Miben segíthetünk?

Allergia vizsgálat és az allergia kiváltó okának megszűntetése hajszövet analízis segítségével – 1. rész

A modern táplálkozástudomány és a biokémia már képes jelentős betekintést nyújtani az allergiás problémák alapvető okaiba és azok korrekciójába. Miután az elsődleges ok megoldásra kerül, az allergének elkerülése kevésbé fontossá válik és az általános egészség is javul.

Amikor az allergia kortizon vagy más tüneti kezelés hatására „elmúlik”, gyakran egy sokkal súlyosabb betegség alakul ki a későbbiekben. Ezért nem csak arra törekszünk, hogy megszabadítsuk a Pácienst a tünetektől, hanem arra is, hogy azok eredetét megértsük, és korrigáljuk az allergiás reakciókért felelős mögöttes biokémiai egyensúlyzavarokat.

A mi megközelítésünk alapján az az allergia, amikor az emberek túlérzékennyé válnak a testkémia egyensúlytalansága következtében. Ez az oka annak, hogy túlzott mértékben reagálnak bizonyos élelmiszerekre, illetve a belélegzett káros anyagokra. Más szóval nem tudnak megbirkózni a környezeti terheléssel, mert a testkémiájuk kiegyensúlyozatlan vagy gyengült. A korrekciós terápia célja az, hogy meghatározzuk, miért nem tudja a szervezet megfelelően kezelni a stresszt és korrigálni ezt az alapvető problémát.

Az allergiák kialakulásának elsődleges biokémiai okai a következők:

 

1) Mellékvese elégtelenség, mint allergiát kiváltó ok

A legtöbb ember azért szenved allergiától, mert mellékveséjük nem termel elegendő mennyiségű hormont. Gyakran a probléma krónikussá válik és fokozódik, ha a személy fáradt vagy stresszhatás alatt áll. A mellékvese elégtelenség a pollen-, por-, penészgomba-, állati szőr-, élelmiszer- és környezeti vegyi anyag allergia fő oka.

A mellékvese elégtelenség okozta allergia könnyen azonosítható a haj ásványi elemzésével. Általános szabályként elmondható, hogy az egyén nátrium- és kálium szintje nagyon alacsony. Sok esetben a nátrium káliumhoz viszonyított aránya szintén alacsony, ami mellékvese fáradtságot jelez. Az allergia korrekciója magában foglalja a biokémiai egyensúlyhiány korrekcióját.

 

2) A hisztamin, a sejtek megnőtt áteresztőképessége és az allergiák

A hisztamin egy olyan biokémiai anyag, ami általában a lágy testszövetekben található meg. A túlzott mennyiségű hisztamin jelenléte a legtöbb olyan általános allergiás tünettel hozható összefüggésbe, mint például az orrfolyás, tüsszögés, csalánkiütés. A gyors anyagcseréjű személyek hajlamosak arra, hogy nagy mennyiségű hisztamint bocsássanak a szöveteikbe, ami elsősorban a túlzott szöveti fehérje lebontásnak köszönhető.

Ez a tipikus biokémiai ásványi minta (gyors oxidáció/anyagcsere) gyakran eredményez igen akut allergiás reakciót, mint például asztmás rohamot és sokk reakciót.

A hajszövet ásványi elemzésével lehetőség van a túlzott hisztamin okozta allergia azonosítására. Ezeknek a személyeknek a kalcium és magnézium szintje a normális tartomány alatt van, különösen a nátrium és a kálium szintekkel összefüggésben, amelyek gyakran jóval a normál értékek fölé emelkednek. Sok esetben túlzott szövet katabolizmust jelezve a nátrium káliumhoz viszonyított aránya szintén alacsony, aminek következtében nő a hisztamin szintje.

A gyors anyagcseréjű személyek általában túlzott mennyiségű kortizont termelnek, de ha nagyfokú stresszhelyzetnek és ingerlő anyagnak vannak kitéve, akkor nem lesz az ezzel járó gyulladásos folyamat leküzdéséhez szükséges elegendő mennyiségű kortizol a szervezetükben. A túl sok hisztamin pedig tovább bonyolítja a fennálló problémát.

 hajszövet elemzés allergia

3) Réz és más ásványi egyensúlyhiány, mint allergiát okozó tényező

Kutatások azt bizonyítják, hogy a réz toxicitás az egyik jelentősebb allergiát kiváltó ok, különösképp az alacsony kortizol szinttel összefüggésbe hozott allergiák esetében. Az alacsony kortizol szint krónikus gyulladásos folyamatot eredményez. Allergia alakul ki, mert a felesleges réz az agyalapi mirigy és a mellékvesék működéséhez szükséges C-vitamint, folsavat, cinket és egyéb tápanyag tartalékokat lebontja. A túl sok szöveti réz rontja a májfunkciót, ami sokféle élelmiszer allergiát eredményez.

A réz toxicitás gyakran az agyi allergiák fő oka. A rézhiány pedig gyakran csökkent szöveti kalcium szintet eredményez, amely hozzájárul a hisztamin-típusú allergiák kialakulásához.

Sokan szenvednek réz egyensúlytalanságban, amely nem mutatható ki a szabványos vérszérum teszttel. A hajszövet elemzéssel azonosítható réz toxicitást magas rézszint, magas kalcium szint, nagyon alacsony réz szint, vagy mellékvese fáradtságot jelző alacsony káliumhoz viszonyított nátrium arány mutatja.

 

4) Egyéb toxikus fémek és allergiák

Az egyéb mérgező fémek, mint amilyen az ólom, a higany és a kadmium, ha túl nagy mennyiségben vannak jelen, hozzájárulnak az allergia kialakulásához, mert az allergiás reakciók kialakulásának megakadályozásához szükséges létfontosságú tápanyagok helyére lépnek. Ez a probléma sokkal gyakoribb, mint azt gondolnánk.

Például az ólom arról ismert, hogy képes kiszorítani a kalciumot a csontból. Mivel a kalcium központi idegrendszer nyugtatóként is működik, az ólomtoxicitás idegrendszeri ingerlékenységhez vezet, amely a mellékveséket túlstresszelve allergiát okozhat.

A kadmium a nélkülözhetetlen ásványi cinket helyettesíti számos kritikus enzim rendszerben. A cink is központi idegrendszer stabilizáló és nyugtató. A cink szintén elengedhetetlen a fehérjeszintézishez és a mellékvesék normális működéséhez. Ezért a kadmium mérgezés allergia kialakulásához járulhat hozzá a vegetatív idegrendszer destabilizálásával valamint a mellékvese és az agyalapi mirigy hormon kiválasztásának gyengítésével.

A toxikus fémek túl kevés figyelmet kapnak, mert az orvosok többsége nem teszteli az esetleges jelenlétüket.

Hajszövet elemzéssel a toxikus fémek pontosan kimutathatóak. Ahhoz, hogy a mérgező fémeket eltávolítsuk, javítani kell a mellékvese működését.

A mérgező fémeket tudományos táplálkozás segítségével el lehet távolítani a raktározó szövetekből. Négy módszer egyidejű alkalmazása ajánlott:

  • a toxikus fém hatásával ellentétes ásványok illetve vitaminok szedése,
  • kelátképzők, vagyamérgező fémhez kötődő szerek szedése,
  • a kiválasztó szervektáplálkozással történőtámogatása, és
  • azoxidációs sebesség (anyagcsere) ésaz energiapályákkorrekciója.

 

Cikksorozatunk következő részében az ételallergiák kialakulásának okait és azok megszüntetésének módját mutatjuk be. A cikk ezen a linken olvasható.

Amennyiben szeretne megszabadulni allergiájától, tegye meg az első lépést, rendelje meg hajszövet analízisét MOST!

Forrás: http://www.arltma.com