Miben segíthetünk?

Az ekcéma hiánybetegség vagy nehézfém mérgezés jele is lehet!

Sajnos napjainkban egyre többen, akár már csecsemő- vagy kisgyermek kortól kezdve küzdenek ezzel az igen kellemetlen, testileg és lelkileg is megterhelő bőrbetegséggel. De tudta Ön, hogy az ekcéma és egyéb bőrproblémák is kialakulhatnak bizonyos vitaminok, ásványi anyagok hiánya vagy többlete, illetve mérgező nehézfémek jelenléte miatt?

Az ekcémás bőrtünetek előfordulási gyakorisága becslések szerint a bőrbetegségek mintegy 30-50%-ára tehető, ezzel a leggyakoribb és a legfontosabb bőrbetegségek közé tartoznak. Az ekcéma (dermatitisz) a bőr felszínes gyulladása, melyet bőrpír, duzzanat, nedvedzés, pörkösödés, hámlás és rendszerint kellemetlen viszketés jellemez. Több fajtája létezik: legtöbbször atópiás-, seborrhoeás- vagy kontakt ekcémáról beszélünk. A kontakt ekcéma kivételével a betegség valódi kiváltó oka általában ismeretlen marad. “Gyógyításának” legelterjedtebb módja a külsőleg történő szteroidos kezelés, mely csak a tüneteket enyhíti.

Sokan nem is sejtik, hogy az ekcéma gyakran vitamin- és ásványianyag hiányt jelez. Rengeteg ember nyomelem hiányban is szenved, mivel a mikroelemeket sokkal nehezebb magunkhoz venni a jelenkor kimerült talajain termesztett növényekből. Sok olyan nyomelem, amely nélkülözhetetlen a szervezet zökkenőmentes működéséhez, gyakran teljes mértékben hiányzik az egészségügyi problémákkal küzdő személyekből.  Egyes esetekben a bőrproblémák könnyen és gyorsan elmúlnak a megfelelő dózisú vitaminok, ásványi anyagok és esszenciális zsírsavak fogyasztásával.

Cikkünkben a bőr egészségének megőrzéséhez nélkülözhetetlen tápanyagokat és az ezek hiánya vagy többlete esetén fellépő, a hajszövet analízis segítségével diagnosztizálható bőrbetegségeket mutatjuk be, valamint kitérünk a mérgező nehézfémek hatására is.

ÁSVÁNYI ANYAGOK

Ásványi anyag Jellemző tulajdonság Hiány/Többlet esetén kialakuló bőrprobléma
Cink Az ásványi cink nagy részét a szervezet a bőrben tárolja. A bőr általában az első olyan szövet, amely a cink egyensúlyhiány jeleit mutatja, mivel a cink a bőr normális integritásához elengedhetetlen. Hiányában károsodhat a sejt közvetítette immunitás és a sebgyógyulás. Sokféle bőrgyógyászati problémát, többek között a dermatitiszt is összefüggésbe hozták a cinkhiánnyal, mely problémák gyakran kedvezően reagálnak a cinkpótlásra.
Kalcium A lágy szövetekben történő kalcium-felesleg lerakódása csökkentheti a sejtek normál folyadék tartalmát. Ez a bőr kiszáradását, megvastagodását és ráncosodását eredményezi, mely tünetek a korai öregedést jelzik. Az alacsony kalcium-szint jele lehet a száraz és durva, ekcémás jellegű gyulladt bőr. Pigmentáció okozta sötét foltok is kalciumhiány fennállása esetén jelennek meg a bőrön.
Kén A testünkben levő kén kb. fele koncentrálódik az izomban, a bőrben és a csontokban. A súlyos kénhiány néhány jellegzetes tünete: lassú sebgyógyulás, hegesedés, töredező haj és körmök, pattanások.
Mangán A mangán kis mennyiségben van jelen az emberi testben, de fontos szerepet játszik a csontok felépítésében, az agy, az idegek és bizonyos hormonok megfelelő működésében, részt vesz a vércukorszint szabályozásában, a zsírok és szénhidrátok anyagcseréjében. A mangánszegény diéta többek között bőrkiütésekkel, hajszínvesztéssel, a haj és körömnövekedés csökkenésével járhat.
Magnézium A magnézium javítja a bőr strukturális és anyagcserét szabályozó mechanizmusait, és élénkíti a sejtek anyagcseréjét, javítja a vízháztartást, enyhíti az allergiás tüneteket, folyamatos pótlásával pedig lassíthatjuk az öregedési folyamatokat. Segítségével hozzájárulhatunk a bőr egészséges anyagcseréjéhez, és a bőrszövet feszességéhez, keringéshez is. Hiányának külső tünete lehet az arcbőr kivörösödése, de jelentkezhet a test további részein kékes elszíneződés formájában is. Gyakorta mutatkozik meg a nem megfelelő magnéziumbevitel a bőr kirepedezettségén, a köröm és a haj törékenységével is.
Réz A réz elengedhetetlen a normális kollagén termeléshez és a bőr integritásának megőrzéséhez. A rézhiány többek között a bőr foltosodásához, seprűeresedéshez és véraláfutások kialakulásához vezethet.
Vas A felesleges vas a májban tárolódik, de ha a felhalmozódás túlságosan megnő, a test más szöveteiben kezdődik a tárolás, mint például a vesében, a hasnyálmirigyben, az ízületekben, és végül az agyban. A vas többlet a bőrrel összefüggésben csalánkiütést és allergiás panaszokat okozhat.

VITAMINOK

Vitamin Jellemző tulajdonság Hiány/Többlet esetén kialakuló bőrprobléma
A-vitamin Segít megőrizni a szövetek és sejtek külső rétegének egészségét. Az egészséges bőrhöz, a bél, a húgyhólyag, a szem és a tüdő nyálkahártyájának működéséhez elengedhetetlenül szükséges. Az A-vitamin hiány többek között bőrszárazsághoz és hajhulláshoz is vezethet. Ám vigyázni kell a bevitel mennyiségével, mert a hipervitaminózis tünete is lehet bőrbetegség és hajhullás!
B2-vitamin (riboflavin) Fontos szerepet játszik a nyálkahártyák integritásának fenntartásában. A B2-vitamin bőrt érintő hiánytünetei többek között a seborrhoeás dermatitisz, a szájnyálkahártya gyulladása, és a bőr pikkelyes hámlása.
B6-vitamin (piridoxin) Részt vesz többek között az idegrendszer és a bőr működésében, a csontok kollagén képzésében. B6-vitamin hiányában a bőrön és nyálkahártyán seborrhoea-szerű bőrelváltozások jelentkezhetnek.
B7-vitamin (biotin) A szép, sima, selymes bőr és a dús, fényes haj titka a biotin. Az ajkak és a bőr gyulladásos megbetegedéseinél gyanakodhatunk a hiányára. A B7-vitamin hiányánál többek között megfigyelhető szőrzet kialakulása is.
E-vitamin Az E-vitamin jótékony hatású a bőr- és a haj állapotára, és javítja a sebgyógyulást. Antioxidatív folyamatok védőfaktoraként és az öregedés gátlásához használja fel a szervezet. Fontos szerepet játszik a szabadgyökök elleni védelemben. E-vitamin hiánya miatt a bőr sérülékenyebb, a szerzett sérülések lassabban gyógyulnak be.

 

ESSZENCIÁLLIS ZSÍRSAVAK

A sejtek nedvességének és rugalmasságának fenntartásáért felelősek. Ez azért fontos, mert a bőr nedvességzáróként védőgátat szolgáltat a külső elemek (szabad gyökök) ellen. Az ekcémával küzdők bőrének zsírsav szintje alacsonyabb, ami bőrszárazságot okoz és csökkenti a bőr gyulladásos állapotokkal szembeni regenerációs képességét. Az esszenciális zsírsavak nagyon fontos szerepet töltenek be a hormonális szabályozásban és a hormontermelésben is.

MÉREGANYAGOK

Napjainkban egyre nagyobb mértékben ki vagyunk téve a nehézfémek károsító hatásainak, elsősorban az amalgám fogtömésekből és a táplálékból jutnak a szervezetbe, de megtalálhatóak többek között az üzemanyagban, a levegőben, az ivóvízben, a festékekben, lakkokban, kozmetikai készítményekben, dohányfüstben, oltásokban (pl.: influenza elleni oltásokban) és sajnos az egészségügy is felhasználja a nehézfémeket bizonyos gyógyszerekben.

A nehézfémeknek való kitettség egyrészt kontakt ekcémát okozhat. A nehézfém mérgezés okozta ekcéma bőr irritációval és a bőrsejtek károsodásával jár. Ez a kontakt allergia egyik formája. Az ekcémás elváltozásokhoz hasonló kontakt allergiát kiváltó nehézfémek közé tartozik a higany, az ólom, a réz, a króm, a kobalt, a palládium és a nikkel.

A nehézfémek okozta kontakt ekcéma az ékszerekben (különösen a gyűrűkben), az elektronikai termékekben, a krémekben és más szépségápolási termékekben jelenlevő fémek miatt alakul ki a leggyakrabban. Az ilyen forrásokból származó nehézfém expozíció általában érzékennyé teszi a beteget, és így a későbbiekben a fémeknek való kitettség gyors és heveny túlérzékenységi reakciók miatt súlyos ekcéma fellángolásokhoz vezethet.

Azonban a nehézfémek a kontakt ekcéma okozásánál többre is képesek: jelenlétük miatt az egész szervezetet érintő szisztémás ekcéma is kialakulhat. A gyomor-bél traktusban a nehézfémek károsíthatják a belek nyálkahártyáját, és ezáltal bejutást nyernek a véráramba. Amikor a nehézfémek a vért szabad formában érik el, megzavarják a normális sejt- és anyagcsere folyamatokat, valamint a hormonális egyensúlyt és az immunrendszer működését.

Az immunrendszer sejtjei a nehézfémeket idegen testekként és antigénekként ismerik fel. Ezért antitestek termelésével próbálják semlegesíteni és eltávolítani őket. Sajnos az ilyen immunválasz általában hatástalan a méregtelenítés szempontjából, és csak gyulladáshoz és más ekcémás állapotok kialakulásához vezet.

Nagy probléma, hogy a nehézfémek igen nehezen és lassan ürülnek ki a szervezetünkből, miközben lerakódnak a csontban, májban, vesében, agyban, hajban, és különböző károkat okoznak. Ha a belek, a máj és a vesék nem képesek már megszabadítani a szervezetet az anyagcsere maradékaitól, a szervezet a légutakon és/vagy a bőrön át próbálkozik a méregtelenítéssel. Ennek jele a bőrviszketés és az ekcéma minden fajtája, a légutakban pedig az asztma, szénanátha és az arcüreggyulladás. Az „allergiák” azonban kerülő utakon, álcázva is támadhatnak a következő tünetek formájában: migrén, szédülés, a látóképesség csökkenése és általános, ólmos fáradtság.

Az alábbi fémek az emberi szervezetbe bekerülve a következő bőrproblémákat okozhatják: 

Arzén

Az arzén többek között bőrgyógyászati problémák kialakulását is okozza, beleértve a dermatitiszt, a keratózist valamint a bőr és a körmök hiperpigmentációját. 

Berillium

A berillium az allergiás bőrgyulladásokért felel. Nagy koncentrációban heveny dermatitiszt, orrnyálkahártya-, garat-, légcsõ- és hörgőgyulladást okozhat.

Higany

A szervezetben felhalmozódott higany miatt – melynek leggyakoribb forrása a tengeri halak illetve az amalgám fogtömések – atópiás dermatitisz alakulhat ki.
A British Journal of Dermatology-ban megjelent tanulmányban kutatók kifejtették, hogy az ekcéma-szerű lichenifikáció (bőr megvastagodása) minden beteg esetében eltűnt a fogászati amalgám tömések eltávolítása után attól függetlenül, hogy a vérből kimutatott higanyszint tesztjük pozitív lett-e vagy sem. Ez a tanulmány nemcsak megerősíti, hogy a higany ekcémát okozhat, de azt is mutatja, hogy a nehézfém mérgezés megállapítására a vérvizsgálat nem mutat pontos eredményt. 

Kadmium

A kadmium legfőbb veszélye, hogy képes helyettesíteni az esszenciális cinket, annak jótékony élettani hatása nélkül. A kadmium nem csak helyi és egészt testre kiterjedő ekcémás reakciót válthat ki, de kadmium-szulfid formában eredményezhet súlyos fényérzékenységet is a fénynek kitett helyen.

Króm

Por, vagy gőzalakban a szervezetbe jutva, de bőrön keresztül is mérgező. Erősen allergizál, hatására már kis mennyiségben is gyakori a bőrgyulladás és az ekcéma kialakulása.

Nikkel

A nikkelezett eszközzel való érintkezés, vagy nikkelt tartalmazó élelmiszerek (pl. margarin, kakaó (csokoládé), mogyoró, lencse, zab, mandula, dió, paradicsom koncentrátum stb.) fogyasztása nikkelallergiát válthat ki. Ennek tünetei: ekcémás elváltozások, asztma, kötőhártya gyulladás, illetve implantátumoknál helyi gyulladások.

ekcema2

 

Hogyan segíthet a hajszövet analízis az ekcéma leküzdésében?

A szervezetben található nehézfémek szintjét legpontosabban a hajszövet elemzéssel vagy pedig a kelátképző provokációs teszttel lehetséges mérni (amely utóbbi költséges lehet, és súlyos mellékhatásokkal jár). A vér- vagy vizeletvizsgálat – amennyiben a kezelőorvos kifejezetten kéri adott nehézfém vizsgálatát – kizárólag az akut terhelésről nyújt felvilágosítást, azaz hogy a vizsgálat előtti elmúlt órákban érte-e ilyen terhelés a szervezetet. Arra azonban nem enged következtetni, mi történik a bekerült nehézfémekkel, és mennyi rakódik/rakódott le a csontokban, a májban, a vesékben, az agyban és a zsírszövetben.

A vizeletből történő ásványianyag vizsgálat eredménye pedig azt mutatja meg, hogy mennyi ásványi anyagot választott ki a szervezete, amelyből nem feltétlenül derül ki, hogy tápanyagként mennyi szívódott fel a testében. Más szavakkal a vér- és vizelet vizsgálat egyfajta pillanatfotó, míg a hajszövet analízis egy hosszú videófelvétel az ásványi anyagok és toxikus fémek visszatartásáról.
A hajanalízis segítségével a szokásos vér- és vizeletvizsgálat eredményénél jóval pontosabb képet kaphatunk szervezetünk hosszútávú anyagcsere folyamatairól, ezáltal egészségügyi problémáink okairól és betegségekre való hajlamainkról.

A hajelemzés az elmúlt 2-3 hónap intracelluláris aktivitásának biológiai profilját biztosítja egy olyan egyedi metabolikus világot felfedve, amely a legtöbb hagyományos vizsgálat révén nem látható. A haj ásványi elemzése nélkülözhetetlen információkat ad az ásványianyag és vitamin hiányról illetve többletről, a szervezet kémiai egyensúlyhiányáról, valamint a nehézfém terheltségről, legfőképp egészségügyi panaszok vagy olyan rendellenességek esetében, mint amilyen az ekcéma is.

www.hajlabor.hu

Források:

http://shop.builder.hu/enciklopedia_reszletes.htm4?id=40

http://ekcemastop.blog.hu/2010/03/24/nehezfemek_egeszsegkarosito_hatasai_2

http://www.egeszsegkalauz.hu

http://www.organity.hu/cikk/a-magneziumrol

http://eczema.skyeherbals.com/causes_of_eczema.html

http://www.simplyeczemafree.com/realcausemain.html

http://fitoterapiakalauz.hu/csodalatos-ken/

http://www.biovitamin.hu/b7-vitamin-biotin-h-vitamin/

http://www.vitaminvadasz.hu/ismertetes/biotin.html

http://vitaminhiany-vitamin.hu/e-vitamin-hiany-tunetei

http://www.livestrong.com/article/410608-signs-of-a-calcium-deficiency/

http://bioesnatur.hu/index.php?route=product/category&path=146

http://www.patient.co.uk/doctor/heavy-metal-poisoning

http://www.diagnose-me.com/symptoms-of/heavy-metal-toxicity.html

http://www.lef.org/protocols/health_concerns/heavy_metal_detoxification_01.htm

http://www.progressivehealth.com/heavy-metal-toxicity-and-itchy-skin.htm

http://www.allergiaambulancia.hu/femallergia-gyogyszerallergia.php