Miben segíthetünk?

Új lehetőség a meddőség elleni küzdelemben

A WHO becslései szerint világszerte minden hatodik párnak gondot okoz a teherbe esés, s ez az arány független az ország fejlettségi szintjétől. Magyarországon 19%-os meddőségi arányról beszélnek a szakemberek, azaz minden ötödik (körülbelül 200 000) párt érint ez a probléma.

A női meddőség általános okai közé tartoznak az ovulációs problémák, a petevezeték elzáródás, a korfüggő tényezők, méh problémák és a korábbi petevezeték elkötés. A férfiaknál a meddőség fő oka a spermiumok alacsony minőségével függ össze.

A mindkét nemet érintő okok közé a genetikus tényezők, az általános tényezők (többek között ilyen a cukorbetegség, pajzsmirigy rendellenességek, mellékvese problémák), illetve a környezeti tényezők (toxikus nehézfémek, mérgek, fizikális hatások, kémiai szennyeződések és rovarirtó szerek, valamint a kemoterápia) sorolhatóak.

Az ismeretlen eredetű meddőségben szenvedő pároknál az esetek hátterében is valószínűleg valamilyen rendellenesség található, de ezeket a rendellenességeket a mai hagyományos orvoslás által alkalmazott laboratóriumi és egyéb diagnosztikai módszerek nem képesek kimutatni.

Sajnos nagyon sokan nincsenek azzal tisztában, hogy bizonyos ásványi anyagok, mikroelemek hiánya is kiválthat “ismeretlen eredetű” meddőséget illetve terhesség esetén gyakori vetélést, koraszülést. Ilyen problémát okozhat többek között a tartós jód-, szelén-, magnézium-, cink-, réz- illetve mangánhiány. De például kalciumhiány esetén a spermium nem képes áthatolni a pete membránján, emiatt a megtermékenyítés nem történik meg, ami a férfiak meddőségének az egyik oka. Egyre több kutatási eredmény igazolja azt is például, hogy bizonyos vitaminok kóros hiánya kapcsolatban áll az anovulációval (ovuláció hiányával) és így a meddőséggel.