Miben segíthetünk?

DIÓ – A Karácsony szimbólumai “egészség-nagyító” alatt 4. rész

Régebben, vidéki viszonylatban nem volt egyetlen ház sem szinte, ahol ne lett volna diófa. Szépségén kívül természetesen igen fontos táplálék a termése, amely minden korosztály számára ajánlott. A dió az egyik legismertebb és legtöbbet fogyasztott olajos mag. Magyarországon legtöbben süteménybe sütve fogyasztják, de igazából persze nyersen a legjobb az egészség szempontjából. Nem véletlen, hogy a rómaiak a diót az istenek eledelének nevezték, a dió egy része valóban az isteneket illette.

dio

A dió elsősorban élvezeti cikk, a legegészségesebb az összes élvezeti cikk közül. Magas az energiatartalma, ezért a sportolóknak, lábadozóknak, gyerekeknek nagyon hasznos. Az energiát a dióbél olaja tárolja elsősorban. A dióbél tartalmazza a legtöbb, az emberi szervezet számára hasznosítható és egészséges olajat.

Koleszterin nincs a dióban, és ami nagyon fontos, a dióolaj 76%-a többszörösen telítetlen zsírsav (ebből 61% linolsav, 15% linolénsav), 14%-a egyszeresen telítetlen zsírsav (szinte kizárólag olajsav), és csak 10%-a telített zsírsav (ebből 7 % palmitinsav, 3 % sztearinsav). Miért olyan nagyon fontos ez? Mert a linolsav és a linolénsav, ami az ember zsírsavösszetételének kb. 10%-át teszi ki, nélkülözhetetlen, esszenciális zsírsav, az emberi szervezet nem képes felépíteni, és más táplálékból, mint növényi olajból nem juthatunk hozzá.

A dióban található esszenciális zsírsavaknak köszönhetően a dió rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk azért, hogy vérnyomásunkat egészséges szinten tartsuk.

A dióbél olaja éppen az emberi szervezetre jellemző konzisztenciájú zsír felépítésében segít. Természetesen, erre más növényi olajok is képesek, továbbá egyes halak zsíranyaga is, de a nélkülözhetetlen olajsavak a dióbélben koncentráltan találhatók, így a telítetlen, illetve többszörösen telítetlen zsírsavak iránti emberi szükségletet napi 10 db dió belének elfogyasztása tökéletesen kielégíti. A magas a telítetlen zsírsavtartalma miatt a dió fogyasztásával csökkentjük a szervezetünk koleszterinszintjét. A koleszterinszint normalizálása pedig segít megelőzni néhány komoly keringési betegség kialakulását a későbbiekben. Kutatások szerint az omega-3 zsírsavak csökkentik a koszorúér-betegség, magas vérnyomás, stroke, vastagbél- és prosztatarák kockázatát. Ám a vérnyomás és a koleszterinszint szinten tartása mellett a diónak nagy szerepe van a vérrögképződés megakadályozásában és az érfalak rugalmasságának megőrzésében is.

A dió magas Omega-3 tartalma miatt javítja a szervezet inzulintermelését, ezért a cukorbetegségre hajlamosaknak ajánlott a fogyasztása. Természetesen a kialakult betegséget nem gyógyítja, de a kialakulás megelőzésében sokat segíthet.

100 g dióbélben 15-16 g fehérje van, ami megfelel más magvak (búza, stb.) vagy a halhús fehérjetartalmának, és meghaladja a tojás fehérjetartalmát. Összetételük viszont rendkívül kedvező, ezért a dióbél fehérjéi gyakorlatilag szinte teljes értékűnek tekinthetők. Vegetáriánusok számára a dió jó fehérjeforrás. Elősegíti a jóllakottság-érzést.

Az idegrendszer tápanyaga

A dióbél B-vitamin tartalma az idegrendszer tápanyagának nevezhető. Nagy szerepe van az idegsejtek és a retinasejtek fejlődésében. Fontos agyi funkciókat segít, elejét veszi az idegesség megjelenésének és a koncentráció csökkenésének. Ha fáradtak vagyunk, vagy csökken a figyelmünk, étkezések közötti időben kevés dió fogyasztásával gyorsan helyreállíthatjuk szürkeállományunk megszokott, szabályos működését.

Dióval az Alzheimer-kór Ellen

Az Alzheimer-kór az agy időskori, elhatalmasodó, gyógyíthatatlan, végzetes betegsége. Fokozatosan elromlik a gondolkozó- és emlékezőképesség, és a tünetek jelentkezése után átlagosan nyolc évi élettartamra számíthat még a beteg. Mit tehet az egészséges ember, hogy ne kapja meg? Korunk orvosi kutatásainak témája ez a kérdés. Együnk diót, mert kiváló E-vitamin-forrás. És együnk más magvakat, növényi olajokat, tojást, halhúst, szóval mindent, amiben E-vitamin van. És együnk C-vitamint tartalmazó zöldség- és gyümölcsféléket. Tehát: A diófogyasztás egészséges az idősödő korosztály számára.

Kutatások bizonyítják, hogy a dió segít a rákot megelőzni

A telítetlen zsírsavak közül a linolénsavról állapították meg, hogy védő hatású a daganat-kialakulással szemben A dió magas olajtartalma, ami az energiaértékének 85%-át adja, úgynevezett „jó fajtájú” olaj, főleg többszörösen és egyszeresen telítetlen zsírsav, amelyeket fogyasztva csökken a „rossz”, azaz LDL koleszterin aránya, és nő a „jó”, azaz HDL koleszterin aránya. A dió antioxidáns-tartalma (E-vitamin és más fehérjék) segít a sejteket megvédeni a káros oxidációtól, és gátolja a rákos sejtek életfunkcióját.

Várandósság

Babavárás alatt már a népi gyógyászat is ajánlotta a dió fogyasztását. Úgy tartották, hogy a születendő gyerek okosabb lesz tőle – ezt a dió és az agy hasonlósága alapján állították. Bizonyított hatása azonban inkább a folsav tartalma miatt van.

Jótékony ásványi anyagok

A dió nagyon gazdag mangán, réz, kálium, kalcium, vas, magnézium, cink és a szelén forrás. A réz építőeleme számos létfontosságú enzimnek, mint a citokróm c-oxidáz és szuperoxid dizmutáz. A cink segíti a növekedésért és fejlődésért felelős enzimek összetételét és működését, de fontos szerepe van a sperma képződésben, emésztésban és nuklein sav szintézisben. A szelén fontos nyomelem, amely társfaktorként működik az antioxidánsokkal.

Egészséges bőr

A dió olajosságának és kiváló bőrnyugtató és vérzéscsillapító tulajdonságának köszönhetően segít megvédeni a bőrt a kiszáradástól. A belőle készült olajat vagy főzetet gyakran használják mint “bázis olaj” különböző gyógyszerekben, kozmetikai és masszázs termékekben.

Külön kiemelendő a dió pozitív hatása a gyerekek fejlődésére, különösen szembetűnő hatása a sápadtabb, vérszegény gyerekekre. A termékenységet is kedvezően befoylásolja, valamint a hormonháztartásra és a máj működésére is kedvező. Káros mellékhatása nincs, fogyasztása nem okoz élelmiszerallergiát, túlzott fogyasztásának sincsenek káros következményei.

Források:

http://www.termeszetgyogyaszat.info/adio

http://harmonia.qwqw.hu/?modul=oldal&tartalom=1145042

http://www.almapatika.com/eletmod/a-dio-8-pozitiv-hatasa-a-szervezetre