A rettegett megfázásos időszak és az influenza szezon sajnos már a nyakunkon van. A következőkben 8 olyan holisztikus módszert szeretnénk bemutatni, amelyek természetesek, gyengédek a testhez és gyorsan hatnak! Az igazság az, hogy sokkal gyorsabban felépülhetünk a természetes, jól bevált praktikákat használva, mint ha mérgező, vény nélkül kapható gyógyszerekkel tömnénk magunkat.
Íme a nyolc legjobb holisztikus „recept”!
- Immunerősítő juice
A nátha legelső jelére kezdjük el inni az immunerősítő juice-t. Ez tele van erős, kórokozók ellen hatásos élelmiszerekkel, például tormával (tisztítja az arc- és homloküreget), fokhagymával (legfőbb vírusölő) és petrezselyemmel (küzd a fertőzések ellen).
Az elkészítéshez gyümölcsprésben vagy turmixgépben dolgozzuk össze az alábbi összetevőket:
- 1 csokor petrezselyem
- 2 db citrom
- 1 db kb. 2,5 cm vastag átmérőjű tormagyökér
- 1 db narancs
- 12 cm hosszú gyömbér
- 5 cm hosszú kurkuma gyökér
- 1 db nagy gerezd fokhagyma
- 1 db uborka
- 2 szár zeller
- Immunerősítő leves
Dr. Andrew Weil különleges receptje egy nagyszerű tyúkhúsleves alternatíva. Ez a leves a legkitűnőbb vírusölő élelmiszerek ízletes egyvelege.
Hozzávalók:
- ¾ teáskanál olaj (legjobb a sáfrány olaj)
- 1 nagy vöröshagyma, vékonyra szeletelve
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- ½ evőkanál friss, aprított gyömbér
- 5 dkg shiitake gomba, párolva és vékonyra szeletelve
- 1 nagy sárgarépa, vékonyra szeletelve
- 1 ¼ db astragalus gyökér (összesen kb. 40 cm)
- 5 csésze gombaleves
- 1 evőkanál tamari- vagy alacsony sótartalmú szójaszósz
- Só
- 1 csésze brokkoli,
- ¼ csésze darabolt mogyoróhagyma
Elkészítés:
Egy nagy lábasban közepes lángon hevítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a vöröshagymát, a fokhagymát és a gyömbért majd pirítsuk, amíg puha és áttetsző nem lesz. Adjuk hozzá a shiitake-t, a sárgarépát, az astragalus gyökeret és az előre elkészített gombalevest. Forraljuk fel, majd közepes hőfokon főzzük 45 percig. Adjuk hozzá a tamari szószt és fűszerezzük ízlés szerint. Adjuk hozzá a rózsákra szedett brokkolit és főzzük még 2 percig. Vegyük ki az astragalus gyökér darabot. Tálalás előtt díszítsük mogyoróhagymával.
- Probiotikum
Minden alkalommal, amikor megbetegszünk, meg kell többszörözni a jó bélbaktériumok bevitelét. A jótékony bélflóra a vírusok ellen harcba lépő antitestek termelését valamint a vitaminok felszívódását segíti elő. Tehát a probiotikumok fogyasztása elengedhetetlen. Probiotikumokhoz táplálékkiegészítők vagy probiotikumban gazdag ételek (pl. savanyú káposzta vagy kefir) fogyasztásával juthatunk.
- Grapefruit mag kivonat
A grapefruit mag kivonat egy igazi csodaszer. 20-25 éve kezdték szélesebb körben alkalmazni paraziták, vírusok, baktériumok illetve gombák által okozott külső és belső fertőzések kezelésére. A grapefruit mag kivonat természetes méregtelenítő, erősíti és támogatja az immunrendszert. Nagy mennyiségben tartalmaz C és E vitamint és bioflavonoidokat. Klinikai vizsgálatok 800 féle vírus és baktérium, 100 fajta gomba és bizonyos paraziták ellen találták eredményesnek. Megfázás esetén napi 1-3 alkalommal igyunk 5-10 csepp grapefruit mag kivonatot 2 dl vízben vagy juice-ban elkeverve (az erős ízt legjobban a narancslé veszi el). Órákon belül érezhető pozitív hatása!
- Cukormentesség
A cukor drámaian csökkenti az immunitást, ezért ha betegnek érezzük magunkat, egyáltalán ne együnk semmi olyat, amiben cukor van.
- Több alvás
Ha nem érzi jól magát az ember, legalább nyolc óra alvásra van szüksége. Ha nagyon rosszul vagyunk, érdemes kivenni egy szabadnapot. A test csak pihenés közben gyógyul.
- Csökkentsük a stresszt
A betegség virágzik a stresszes szervezetben. Tehát ahhoz, hogy elhárítsuk a betegségeket, a heti rutin részévé kell tenni pár pihentető tevékenységet. Érdemes kipróbálni a reflexológiás talpmasszázst, a jógát, vagy egyszerűen sétáljunk minden nap 30 percet!
- D-vitamin
A szervezetnek szüksége van D-vitaminra ahhoz, hogy aktiválja a kórokozók ellen harcoló T-sejteket. Mivel a D-vitamin a bőrben termelődik napfény hatására, a legjobb az lenne, hogy ha a természetes napfényben sütkéreznénk, de az őszi-téli ködös időben ez elég nehezen kivitelezhető. Ilyenkor nő meg a D-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztásának jelentősége. Ahhoz, hogy a szervezet télen is kellően el legyen látva D-vitaminnal, rendszeresen kell fogyasztani halételeket, tojássárgáját, vajat és májat. Mivel a D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, a szintén kiváló kalciferolforrásnak számító gombákat célszerű olajban sütve elkészíteni. Arra azonban ügyelni kell, hogy az elkészítés során a gombát ne tegyük ki 180 C°-nál nagyobb hőnek, mert az étel elveszíti vitamintartalmát.
Források: