Miben segíthetünk?

Hajhullás okai és gyógyítása hajszövet analízissel és táplálkozási kiegyensúlyozással

A hajhullás a lakosság legalább egynegyedét érinti. Ez egy nagyon bosszantó és kellemetlen probléma, különösen a nők számára, akik gyakran szenvednek tőle 30 éves koruk körül. A hajszöveti ásványianyag-elemzés (HTMA) és a táplálkozás kiegyensúlyozása gyakran segíthet ezen az állapoton.

Az alább felsorolt egyensúlytalanságok hajhullással járnak. Ebben a cikkben azt is megemlítjük, hogy a daganatos megbetegedések hagyományos kezelésénél használt kemoterápia miért okozhat hajhullást, és hogy miért fordul elő ritkán hajhullás egy táplálkozáskiegyenlítő program során.

Ahogy az okok korrigálódnak, sok ügyfél arról számol be, hogy a hajhullásuk megállt. Ha a betegség új keletű, a haj a legtöbb esetben visszanő. Ha a probléma régóta fennáll, előfordulhat, hogy a haj nem nő vissza, de gyakran megszűnik a további hajhullás.

 

A HAJHULLÁS OKAI:

 

DEHIDRATÁCIÓ

A kiszáradás hajhullást okozhat.

A kiszáradás okai a következők lehetnek:

  1. Nem iszunk elég vizet.
  2. Rossz fajta víz – általában fordított ozmózisvíz, ivóvíz vagy tisztított víz – fogyasztása.
  3. Bizonyos szokások dehidratálják a szervezetet. Ezek közé tartozik a koffein bármilyen formában és mennyiségben való fogyasztása, a cukor bármilyen formában való fogyasztása és az alkohol bármilyen használata.

 

TÁPANYAGHIÁNY

 

A hajat lágyszövetnek nevezzük, és a test kötőszövetének is tekintjük. Összetételében hasonló a bőrhöz, a körömhöz, a lábkörömhöz és más kötőszövetekhez. Ezek a szövetek számos tápanyagot igényelnek, különösen B-komplex vitaminokat, C- és E-vitamint, ként, kalciumot, magnéziumot, cinket, biológiailag hozzáférhető rezet.

A hajhullásban szenvedőknek először is meg kell győződniük arról, hogy jól tápláltak-e. Sokak tápláltsági állapota olyan rossz, hogy számos étrend-kiegészítőre van szükségük. Ezeket leginkább egy táplálkozáskiegyenlítő program keretében, a haj ásványianyag-elemzés vizsgálati eredménye alapján ajánlják.

 

Cink és RNS-transzferáz

A cink szükséges az RNS (ribonukleinsav) transzferázhoz; a DNS (dezoxiribonukleinsav) szintézisében, illetve a test összes fehérjéjének szintézisében részt vevő enzimhez. A cinkanyagcsere károsodása a szervezet összes fehérjeszerkezetére kihat. A cink a karboxi-peptidáz szintéziséhez is szükséges; ez egy emésztőenzim, amely a táplálékfehérjék emésztéséhez szükséges.

 

Réz és lizil-oxidáz

A liziloxidáz egy rézfüggő enzim, amely részt vesz a kötőszöveti szintézisben. A réz egyensúlyhiánya gyakran vezet fénytelen hajhoz és hajhulláshoz. A túlzott réz a hajban lévő szulfidkötések megzavarásával szó szerint a hajszerkezet felbomlását okozza. Ez okozhatja azt, hogy bizonyos egyének haja nem tart tartósan.

Rézre a tirozinázhoz is szükség van; ami a melanin termeléséhez szükséges enzim. A melanin egy pigmentanyag, amely színt ad a hajnak.

 

B-komplex vitaminok

Sok hajápoló termék tartalmaz B-komplex vitaminokat, különösen B6-vitamint, PABA-t és biotint. Ezek a vitaminok részt vesznek az aminosav-anyagcserében. Az aminosavak azok az építőkövek, amelyekből a fehérjék felépülnek.

 

Mukopoliszacharidok

A mukopoliszacharidok a kötőszöveti vegyületek egy csoportja, amelyekről megállapították, hogy hasznosak a haj növekedése szempontjából. Szintézisük a réz és más tápanyagok biológiai hozzáférhetőségétől függ.

 

Egyéb fontos tápanyagok

A kén, a B6-vitamin és a B12-vitamin hiánya szintén hajhullást okoz. Az A-vitamin túlzottan nagy dózisai szintén hajhullást okozhatnak.

 

TESTKÉMIA ÉS HAJHULLÁS

 

Gyors oxidáció

A gyors anyagcseréjű személyeknek megemelkedett a nátriumszintjük. A nátrium részben a bőrön és a hajon keresztül távozik. Észreveheti a bőrén a sós ízt, ha Ön gyors anyagcseréjű.

A haj első egy-két centimétere az aktív növekedés szakaszát jelenti, ahol az ásványi anyagok tárolódhatnak. Ahogy a nátrium felhalmozódik a szövetekben, “megkövesedhet” a hajhagyma, ami hajhullást eredményezhet.

A gyors anyagcseréjű személyek hajlamosak a réz- és cinkhiányra is, ami szintén hozzájárulhat a hajhulláshoz. A mellékvesék túlzott férfihormon-termelése szintén gyors oxidációs sebességgel jár.

A gyors anyagcseréjű személyeknek alacsonyak a glikogéntartalékaik, és általában a testük fehérjéjének egy részét cukorrá alakítják át, hogy azt üzemanyagként elégessék. A gyors anyagcseréjű személyek hajának elvékonyodása a hajfehérje üzemanyagként való lebontása miatt következhet be. A hajfehérje elvesztése sokkal jobb, mint a létfontosságú szervek és szövetek fehérjevesztése.

 

Lassú oxidáció

A lassú anyagcseréjű személyek hajhullása a felesleges vagy biológiailag nem elérhető szöveti rézzel függ össze. A réz egyensúlyhiánya a hajszerkezet felbomlását okozza, ami a hajnövekedés károsodását és “élettelen” hajat eredményez.

A szöveti rézfelesleg hozzájárul a lassú anyagcseréjű személyek alacsony nátriumszintjéhez is. Ha a szövetek nátriumtartalma alacsony, a létfontosságú tápanyagok szállítása a hajhagymában károsodik. Ha a tápanyagok nem tudnak a hajsejtekbe bejutni, végül hajhullás következik be.

A megemelkedett rézszint és/vagy a mellékvese kimerülése kalcium felhalmozódását is okozza a test lágy szöveteiben, beleértve a hajat is. A kalcium felhalmozódása rontja a sejtmembránokon keresztüli transzportot, és ezzel a tápanyagok hajba való bejutását.

A lassú oxidáció a pajzsmirigy lassú aktivitásával is összefügg, ami köztudottan hajhullással jár.

A lassú anyagcseréjű személyeknek gyakran alacsony a vérnyomása, és a mellékvese- és pajzsmirigy-aktivitás károsodása miatt rossz a keringésük. A fejbőr vérkeringése károsodhat, ami hozzájárul a hajhulláshoz.

 

YIN-BETEGSÉGEK

Néhány hajhullással küzdő nő és néhány férfi esetében a test kémiájának yin állapota áll fenn. A yin a kínai orvosi terminológiában és a makrobiotikában hideget és kitágultat jelent. Ha például a hajszál kissé laza a tüszőben, a haj sokkal könnyebben kihullhat, mintha a tüsző jobban összehúzódna, vagy a kínai orvosi terminológia szerint yangosabb lenne.

A yang emelkedő állapot mindenképpen hajhullással jár. A test yin állapotának egy változatát az akupunktúra terminológiájában yang emelkedőnek nevezik. Ez akkor fordul elő, amikor a test nagyon yin, általában alacsony pajzsmirigy állapottal, majd úgy reagál, hogy megpróbál yangosabbá válni, de nem megfelelő módon.

Ez a minta könnyen kiderül egy megfelelően elvégzett haj ásványi anyag elemzésen. Ezt nevezzük “négy magas” mintának. Akkor fordul elő, amikor négy makroásványi anyag – kalcium, magnézium, nátrium és kálium – mindegyike az ideális szintje felett van.

 

ALACSONY FEHÉRJETARTALMÚ ÉTREND

A haj keratinból, egy fehérjeanyagból áll. Az embernek megfelelő mennyiségű fehérjét kell bevinnie az étrendjébe, és ezt a fehérjét meg kell emésztenie és hasznosítania kell ahhoz, hogy a haj megfelelően táplálkozzon. A fehérjehiány a haj lineáris növekedési ütemének és a hajszál átmérőjének csökkenését okozza, ami miatt a haj könnyen hullik.

Ez az ok segít megmagyarázni a hajhullást a fehérjeéhség esetén, de előfordulhat csupán alacsony fehérjetartalmú étrend vagy alacsonyabb minőségű fehérjéket tartalmazó vegetáriánus étrend esetén is.

A 2,5:1 alatti nátrium-kálium arány a szöveti ásványianyag-teszten fehérjebontásra utal. A kálium felszabadul a sejtekből, ami a káliumszint emelkedését okozza a nátriumhoz képest. Mivel a haj fehérjeszerkezetű, a túlzott fehérjebontás hajhullást okozhat.

 

TERHESSÉG ÉS HAJHULLÁS

A hajhullás gyakran előfordul a nőknél közvetlenül a szülés után. A terhesség során felhalmozódó réz nyomja le a pajzsmirigyet, ami hajhullást eredményez.

 

RÉZ EGYENSÚLYHIÁNY

A legtöbb nő és férfi, akinek hullik a haja, réz egyensúlyhiányban szenved. A réz feltétlenül szükséges a kötőszöveti integritáshoz, amely magában foglalja a haj megfelelő szerkezetét és működését. Gyakran előfordul, hogy a hajhullás tünetei a réz egyensúlyhiányára utalnak, például visszeresség, migrén vagy más típusú fejfájás, PMS, hangulatingadozás stb.

A vegetáriánus étrendről is ismert, hogy rontja a réz egyensúlyhiányát. Akinek cinkhiánya van, általában túlzott rézfelesleg alakul ki, és akinek elég gyenge a mellékveséje, az rézegyensúlyhiányt alakít ki.

A réz egyensúlyhiány és a hajhullás közötti kapcsolat a pajzsmirigy és a mellékvese egyensúlyhiányával és hormonális hajhullási problémákkal is összefügghet.

Bizonyos vírusos fertőzések (pl. Covid, hepatitis, Epstein-Barr vírus) viszont réz és ösztrogén többletet okozhatnak a szövetekben, amely szintén hajhullással járhat.

 

PAJZSMIRIGY ÉS MELLÉKVESE EGYENSÚLYTALANSÁGOK

Az orvostudomány jól tudja, hogy az alacsony pajzsmirigy hormon szint száraz, törékeny és általában hulló hajat okoz. Ám a pajzsmirigy egyensúlyhiánya vizsgálatánál a T3, T4 és TSH szintje normálisnak tűnhet a vérszérumban.

A pajzsmirigy-alulműködés alopeciája jól ismert. A haj elvékonyodása az alacsony pajzsmirigyaktivitás egyik elismert jele. A hajelemzésnél a magas kalciumszint a csökkent pajzsmirigyaktivitás jelzője.

A pajzsmirigy egyensúlyhiányának okai közé tartozik az alacsony jódszint, a magas higany- vagy rézszint, a szervezetben lévő egyéb mérgező fémek, vagy a jód-antagonisták – bróm, fluor és klór – magas szintje. Ritkán más tényezők is fontosak, például fertőzések, vagy a Hashimoto-betegség.

Ezek mindegyike manapság nagyon gyakori. A válasz nem a pajzsmirigyhormonok szedése. Ezekre nagyon ritkán van szükség. Ehelyett egy megfelelően megtervezett táplálkozáskiegyenlítő program korrigálja a problémát és helyreállítja a normális pajzsmirigyműködést. Valójában a pajzsmirigyhormonok pótlása lelassítja vagy akár le is állítja a teljes gyógyulást.

A haj ásványianyag-elemzésen az alacsony pajzsmirigy működést a lassú oxidációs ráta, pontosabban az emelkedett kalcium/kálium arány mutatja. Ez alacsony pajzsmirigyhatásra utal, még akkor is, ha a pajzsmirigyhormonok szintje normális a vérben. Más szóval, lehet, hogy valakinek sok pajzsmirigyhormonja van, de azok nem a megfelelő módon hatnak sejtszinten. Különböző okok miatt a hormonok kevésbé hatékonyak.

 

A FEJBŐRT ÉRINTŐ KÁROSODOTT KERINGÉS

Ez különösen a férfiaknál meglehetősen gyakori. Ez okozhat férfias kopaszodást, vagy akár teljes kopaszodást is. Okai közé tartozik a nyakszalagok vagy akár a nyaki izmok feszültsége, amely rontja a fejbőr keringését.

Hajhullást okozhat még a fejhez vagy a fejbőrhöz vezető artériák érelmeszesedése.

Egy megfelelően kialakított táplálkozáskiegyenlítő program segít a nyak és a hát általános feszültségén, és lassan visszafordítja az érelmeszesedést, ha az már kialakult.

 

KALCIUM VAGY MÁS TOXIKUS LERAKÓDÁSOK A HAJHAGYMÁKBAN.

Egy másik egyensúlytalanság, amit néhány haj ásványi anyag analízisénél látunk, az úgynevezett áttétes vagy biológiailag nem hozzáférhető kalcium felhalmozódása a test lágy szöveteiben, ami magában foglalhatja a bőrt és a hajhagymákat is. Ez szintén okozhatja a hajhagymák működési zavarát és hajhullást.

Időnként más méreganyagok is befolyásolják a fejbőrt. Ezek oka lehet egy bőrápolási termék, például sampon, hajfesték vagy más, kissé mérgező termék. Más okok a fürdéshez és iváshoz használt vízben lévő vas, mangán vagy egyéb vegyi anyagok. A hajhullás ezen oka a mérgező termék használatának abbahagyását igényli, és esetleg a fürdővíz szűrését.

Ritkán egy mérgező fém, mérgező vegyi anyag vagy gyógyszer is károsíthatja a hajhagymákat, ami hajhulláshoz vezethet.

 

FEJBŐRFERTŐZÉSEK

Ezek néha hozzájárulnak a hajhulláshoz. Ez valószínűleg ritkább oka a hajhullásnak.

 

EMELKEDETT DEHIDROTESZTOSZTERON VAGY DHT

Megállapították, hogy a túlzott férfi hormonszint férfiaknál és nőknél egyaránt okozhat “férfias mintázatú” hajhullást. Furcsa módon ez a fajta kopaszodás gyorsan jelentkezhet egyes nőknél, ha TMG vagy trimetilglicin kiegészítőt szednek. Ennek nyilvánvaló oka, hogy a TMG anabolikus hatású, ami azt jelenti, hogy növelheti a tesztoszteronszintet.

A hajhullást tapasztaló nőknél már eleve magasabb lehet a dehidrotesztoszteron szintje, és a TMG csak súlyosbíthatja ezt a helyzetet.

A test kémiájának kiegyensúlyozása gyakran egyensúlyba hozhatja ezeket a hormonszinteket és helyreállíthatja a hajnövekedést.

 

STRESSZ

A stressz önmagában is okozhat hajhullást, általában a tápanyagok kimerülése miatt.

Gyakran előfordul, hogy a hajhullás közvetlenül egy stresszes helyzetet követően következik be. A stressz lehet fizikai, de lehet mentális vagy érzelmi is. A stresszből eredő hajhullás okai a következők:

  • a stressz gyors cinkkimerülést okoz,
  • a gyors anyagcseréjűeknél a réz is kiürül akut stressz hatására,
  • a lassú anyagcseréjűeknél a réz a stressz hatására biológiailag hozzáférhetetlenné válhat,
  • a stressz ronthatja a fejbőr vérkeringését,
  • a stressz károsítja a fehérje emésztését és hasznosítását,
  • a stressz megnöveli az igényt számos “B” vitamin iránt, ami hiányhoz vezethet.

 

KEMOTERÁPIA ÉS HAJHULLÁS

A daganatos megbetegedések kemoterápiájában használt egyes citotoxikus gyógyszerek hajhullást eredményeznek. A kemoterápián átesett személyeknél megfigyelhető a hajhullás csökkenése, ha a kemoterápia mellett kiegészítő tápanyagokat is adnak. A kemoterápiával összefüggő hajhullás a gyógyszeres kezelés által kiváltott tápanyaghiány, illetve egyensúlyhiány következménye lehet.

 

A TELJES KÖRŰ TÁPLÁLKOZÁSI KIEGYENSÚLYOZÓ PROGRAM A LEGJOBB

A fenti tényezők korrekciója általában megállítja a hajhullást. Bár a hajgyógyszerek néha beválnak, a hajhullás megállításának legmegbízhatóbb módja a hajszöveti ásványianyag-elemzésen (HTMA) alapuló, megfelelően kialakított táplálkozáskiegyenlítő program.

Ennek egyik oka, hogy egyes problémák, mint például a réz egyensúlyhiány, meglehetősen mélyen és rejtetten húzódhatnak meg. Ezek semmilyen orvosi vagy holisztikus teszten nem derülnek ki, és lassan, hónapok vagy hosszabb idő alatt kell feltárni őket. Csak a megfelelő program fogja gyengéden helyreállítani és újjáépíteni a test kémiáját.

A tápanyagok és az anyagcsere-egyensúly hajnövekedésben betöltött szerepének mélyebb megértése révén gyakran megelőzhető, sőt visszafordítható a hajhullás zavaró tünete.

 

Források:

http://drlwilson.com/ARTICLES/HAIR%20LOSS.htm

http://www.arltma.com/Articles/HairLossDoc.htm

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*