A rizs és a benne levő szennyeződések, legfőképp az arzén már a Hajlabor alapításától kezdve vissza-visszatérő téma. Többek között itt, itt és itt írtunk róla. Ezért is örülünk ennek a legújabb kutatási eredménynek:
A belfasti egyetem egy kutatásában azt vizsgálták, mi a rizs megfőzésének legbiztonságosabb módja. A szempontok nem a forró víz vagy a nyílt láng használatának veszélyei alapján alakultak, hanem azt figyelték, melyik módszer segít a legtöbbet abban, hogy kimossuk a rizsből a különféle szennyeződéseket és nemkívánatos kemikáliákat.
A rizs ugyanis nemcsak a földben évtizedeken át megmaradó ipari szennyezésből származó mérgeket, de a földben alapból, természetes forrásból megtalálható szennyeződéseket is eltárolhatja. Szerencsére néhány egyszerű módszer segíthet abban, hogy ezek nagy részét még a főzés és a fogyasztás előtt eltávolítsuk.
A kísérletben három módszert próbáltak ki.
- Az egyikben két rész vízhez adtak egy rész rizst, és a víz elforrt főzés közben.
- A másodiknál öt rész víz járt a egy rész rizshez, a főzés után megmaradt felesleges vizet egyszerűen leöntötték.
- A harmadik módszernél a főzés előtt egy napig áztatták a rizst.
A második esetben a kész étel arzéntartalma nagyjából megfeleződött az elsőhöz képest, a harmadik módszernél 80 százalékkal csökkent a toxikus anyagok mennyisége. A kutatók szerint a legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha a harmadik és a második módszert egyaránt alkalmazzuk. A végeredmény szerint a rizsfőzés helyes folyamata a következő:
- Mérjük ki a rizst.
- Áztassuk egy éjjelen át.
- Öblítsük át annyiszor a rizst tiszta vízzel, míg a leöntött víz maga is tiszta lesz.
- Minél jobban csöpögtessük, szárítsuk meg az átmosott rizst.
- Tegyük egy lábosba a rizst, lehetőleg egy adag rizshez öt adag főzővizet (és némi sót) adva. Keverjünk rajta egyet.
- Ha a víz felforrt, tegyük takarékra a gázt, és fedjük le a lábost.
- Takarékon, lefedve főzzük a rizst 10-15 percig anélkül, hogy a fedőt levennénk.
- A kész rizst egy villával keverjük át.